2024 m. konferencija


Empirical data in linguistic research and where it leads: a variety of approaches from fieldwork to R

Academia Grammaticorum Salensis Vigesima Prima konferencija

2024 m. liepos 26 d. Salos, Rokiškio raj.

21-oji tarptautinė Salų kalbotyros vasaros mokykla ir konferencija skiriama metodologinėms temoms. Šiais metais Salų lingvistikos konferencijos, kaip ir prieš tai vyksiančios vasaros mokyklos, tikslas yra įžiebti diskusijas apie tai, kaip duomenų rinkimas, apdorojimas ir kiekybinė analizė gali nulemti lingvistinių tyrimų rezultatus. Empiriniai duomenys šiuolaikinėje kalbotyroje įgyja vis didesnę svarbą ir yra panaudojami labai įvairiai, todėl kviečiame mokslininkus (-es) iš įvairių kalbotyros šakų skaityti pranešimus – ypač su kalbinių duomenų rinkimu ir apdorojimu susijusiais metodologiniais klausimais. Salų bendruomenė kaip ir kasmet išlieka atvira norintiems pristatyti savo lingvistinių tyrimų rezultatus. Kartu šiais metais kviečiame dalyvius atidžiau pažvelgti į tyrimui pasirinktus kalbinius duomenis ir pareflektuoti, kaip šis pasirinkimas ir duomenų apdorojimas galėjo nulemti rezultatus.

Siūlomos konferencijos temos: 

  • metodologiniai lingvistinių lauko tyrimų klausimai
  • su duomenų anotavimu susiję klausimai
  • empirinių duomenų bazių kūrimo projektai ir jų pakartotinio naudojimo galimybės
  • statistinių metodų taikymo lingvistinei analizei klausimai
  • nedokumentuotų arba mažai dokumentuotų kalbų ir jų atmainų, pavyzdžiui, tarmių ir kitų nestandartinių kalbos variantų, tyrimai bei tyrimų metodikos
  • ir kt.

Konferencijoje vyks stendinių pranešimų sesija, skirta Salų vasaros mokyklos dalyviams (daugiau informacijos apie vasaros mokyklą čia), o plenarinį pranešimą skaitys Jeruzalės hebrajų universiteto docentas Eitanas Grossmanas. Konferencija, kaip ir vasaros mokykla, vyks anglų kalba.

Pranešimų santraukas anglų kalba kviečiame teikti iki balandžio 30 d., tai galima padaryti čia. Iki gegužės 15 d. pranešime, ar Jūsų pranešimas buvo atrinktas į konferenciją.

Konferencijos dalyviai taip pat kviečiami registruotis į Salų vasaros mokyklą. Daugiau informacijos ir vasaros mokyklos paraiškos formą rasite čia.

Jei dalyvaujate vasaros mokykloje, už dalyvavimą konferencijoje papildomai mokėti nereikia. 

Dalyvavimo tik konferencijoje kaina yra 100 Eur (70 Eur asociacijos Academia Salensis nariams). Į šią kainą įeina:

  • kelionė autobusu iš Salų į Vilnių (liepos 27 d.)*
  • maitinimas tris kartus per dieną
  • nakvynė Salų dvare (2 naktys bendruose kambariuose)
  • kavos pertraukėlės
  • konferencijos uždarymo vakaro vaišės.

 *Vasaros mokyklos dalyviai į Salas vyks liepos 21 d. Organizatoriai gali padėti konferencijos dalyviams susiorganizuoti kelionę iš Vilniaus į Salos liepos 25 d. Vasaros mokyklos bei konferencijos dalyviai į Vilnių grįš autobusu liepos 27 d.

Apgyvendinimas ir maitinimas

Konferencijos dalyviai ir dalyvės bus apgyvendinti Salų dvare, tame pačiame pastate, kuriame vyks konferencija (keletą dvaro nuotraukų rasite čia). Rengiant vasaros mokyklą ir konferenciją tokioje unikalioje vietoje tenka priimti tam tikras jos diktuojamas sąlygas: dalyviams teks prisiminti vasaros stovyklų jausmą, kai kambariu reikėdavo dalintis su kitais. Galbūt kai kuriems tai bus iššūkis ar nauja patirtis, bet kartu tai skatina bendruomenės jausmą, leidžia paprasčiau užmegzti ryšius su kolegomis, diskusijoms lingvistinėmis temomis kartais nusitęsiant iki pat nakties – žinoma, jei nei vienas kambario gyventojas tam neprieštarauja. Dvaro kambariai yra paprasti, bet švarūs, lovų skaičius kambaryje įvairuoja nuo 2 iki 10. Tualetai ir dušai yra bendri. Jei mėgstate sveikuolišką gyvenseną, vietoj dušo ryte galėsite nerti į visai šalia esančio ežero vandenį.

Konferencijos ir vasaros mokyklos dalyviams ir dalyvėms bus suteiktas visas maitinimas (tris kartus per dieną, kaina įskaičiuota į dalyvio mokestį). Su meile vietinių Salų virėjų ruošiami valgiai paprasti, bet skanūs. Pildant registracijos formą prašome nurodyti, ar turite specialių mitybos reikalavimų. Kaime yra dvi parduotuvės, kuriose galite įsigyti būtiniausių maisto produktų, saldumynų, užkandžių ir gėrimų.

Norintys apsistoti kiek prabangesnėmis sąlygomis, galėtų ieškoti vietos 11 kilometrų atstumu nuo dvaro esančioje sodyboje, kurioje nuomojami kambariai ir namukai. Jei apgyvendinimu norite pasirūpinti patys, apgyvendinimo išlaidas galėsime išskaičiuoti iš dalyvio mokesčio. Tačiau reikėtų paminėti, kad Salose nėra viešojo transporto, todėl tokiu atveju turėtumėte patys pasirūpinti kasdieniu nuvykimu į dvarą ir parvykimu iš jo. Jei pageidaujate gauti daugiau informacijos apie apgyvendinimo ir transporto sąlygas Salose, parašykite mums.

Laisvalaikis

Prie Salų vasaros mokyklos ir konferencijos unikalumo prisideda renginio vieta: jos vyksta istoriniame dvare Salų kaimelyje Rokiškio rajone. Dalyviai ir dalyvės savaitei ar bent porai dienų atitrūksta nuo rūpesčių ir mėgaujasi gamtos apsuptimi bei kolegų kalbininkų draugija. Dalyviai ir dalyvės kartu gyvena dvare, drauge pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja, o vakarus leidžia ant ežero kranto ar prie laužo, įsitraukdami į gyvas diskusijas ir kartais traukdami dainas įvairiausiomis kalbomis. Žinoma, maudynės prie pat dvaro esančiame ežere yra būtina vasaros mokyklos ir konferencijos laisvalaikio dalis – suspėti paplaukioti galima ir per pertrauką tarp pranešimų.

Vasaros mokyklą ir konferenciją tradiciškai lydi kiti kultūriniai renginiai: koncertai, teatro spektakliai, kaimo mugės. Renginių numatyta ir šiemet, ir kaip ir kasmet tikimės, kad į juos susirinks ne tik iš įvairių šalių susirinkę lingvistai ir lingvistės, bet ir vietiniai Salų ar aplinkinių kaimų ir miestelių gyventojai (-os). Vietinė Salų bendruomenė – ištikima vasaros mokyklą ir konferenciją lydinčių renginių lankytoja, kuri kasmet džiaugiasi, kad Salų kaimą garsina tarptautinė kalbotyros vasaros mokykla ir konferencija, sutraukianti į dvarą daugybę žmonių. Vienas tokių ištikimų vasaros mokyklos ir konferencijos draugų dažnai vasaros mokyklos dalyviams ir dalyvėms pasiūlo galimybę pasikaitinti tradicinėje lietuviškoje pirtyje – ši patirtis daugeliui jau tapo vienu svarbiausių konferencijos ir vasaros mokyklos socialinės programos akcentu.

Susisiekite su mumis

Susisiekti su mumis galite el. pašto adresu adresu info@academiasalensis.org. Sekite mus socialiniuose tinkluose („Facebook”, „Twitter”, „Instagram”), kur skelbiame naujienas, nuotraukas ir įspūdžius iš vasaros mokyklos ir konferencijos.